2023-11-28 08:16Pressemeddelelse

Black Friday analyse: Overraskende stærkt comeback

Black Friday handel overgik forventningerBlack Friday handel overgik forventninger

Efter et efterår med fyldte lagre og lav efterspørgsel var der stor nervøsitet omkring Black Friday. Ville årets vigtigste handelsdage indfri forventningerne? Status efter 8 dage med udsalg er, at købelysten ikke fejlede noget, og det blev en prisbevidst uge med prissammenligninger inden køb. 

Efter måneders tilbageholdenhed skruede danskerne op for forbruget under Black Friday. Det er den ultrakorte konklusion på årets største tilbudsuge, som fik danskere i hobetal til tasterne og ud i landets butikker for at shoppe. Inden udsalget startede var der usikkerhed at spore hos flere af landets store aktører, fordi forbruget i efteråret har været lavere end forudset.  

Klarna-ejede PriceRunner vurderede inden Black Friday, at udsalget i år ville blive større end sidste år, fordi danskerne er blevet mere prisbevidste. 

Den udmelding viste sig at holde stik, og nu er det store spørgsmål, hvad den rekordstore handel betyder for branchen på længere sigt. Men først et kig på Black Friday.  

Danskerne påvirkede at lang tids usikkerhed
Vi bliver naturligvis positivt påvirket af de store globale forandringer, men lige nu ser det positivt ud for Danmark. Privatforbruget står stærkere, inflationen er aftaget, og dansk økonomi har fået en blød landing. Dog passer mange danskere stadig på deres penge, og 56% siger i en undersøgelse foretaget for PriceRunner, at de er bekymrede for, at de store makro-økonomiske forandringer vil påvirke deres økonomi i fremtiden. Den mere prisbevidste strategi har slået igennem, og for to ud af tre danskere er det blevet helt naturligt at sammenligne priser inden køb - også under et udsalg. 

Det mærkedes tydeligt hos PriceRunner, som oplevede seks gange så meget trafik på Black Friday i fredags sammenlignet med fredagen inden. 

“Vi er blevet mere bevidste om, hvor sårbar vores privatøkonomi er, og det er sund fornuft at undersøge priser, inden vi trykker køb. Mere end halvdelen af danskerne mener, at de har bedre styr på deres privatøkonomi nu sammenlignet med for to år siden. Vi er helt klart blevet påvirket af de seneste års krige, stigende priser og kriser,” vurderer forbrugeranalytiker Katrine Barslev.  

Farvel til Black Fridays dominans
En af årets helt store tendenser er, at Black Friday ikke længere kun er en enkelt dag med ekstraordinære rabatter og lange køer udenfor landets varehuse. Nu er Black Friday i høj grad blevet erstattet af Black Week med tilbud hele ugen. I en rundspørge blandt landets e-handlere i oktober svarede 32% af de planlagde tilbud hele ugen, og 14% meldte endda om Black November, altså tilbud koblet til Black Friday hele november måned. Det øjebliksbillede holdt i høj grad stik, lyder det fra PriceRunner, som holdt tæt øje med handlen. 

“Vi oplevede stigende trafik allerede ugen inden, og i selve Black Week havde vi hver dag cirka dobbelt så mange besøg som en almindelig uge. Det kulminerede på Black Friday, men de stærke tilbud var allerede på markedet i dagene inden. På den måde kan man sige, at Black Fridays dominans er ovre, og fænomenet er i stedet blevet overtaget af Black Week,” siger forbrugeranalytiker Katrine Barslev og tilføjer: “Det var til glæde for forbrugerne, som havde mulighed for at shoppe i ro og mag, og for butikkerne som kunne fordele købene ud på hele ugen og undgik lange køer med utilfredse kunder.” 

 

Julehandlen påvirkes
Når Black Friday er overstået, banker julehandlen på døren, og de første julekataloger er for længst sendt ud. 57% af danskerne sagde inden Black Friday, at de regnede med at handle julegaver under tilbudsugen. Det har formentligt holdt stik, siger Katrine Barslev, som baserer sin analyse på tal fra PriceRunner. De mest populære varekategorier var legetøj, tøj og elektronik, hvilket også er populære julegaveønsker. 

Mest populære varer under Black Week + Cyber Monday
(mandag 20/11 - mandag 27/11)
  1. Legetøj
  2. Tøj
  3. Høretelefoner
  4. Køkkentilbehør
  5. Parfumer
  6. Sko
  7. Lamper
  8. Mobiltelefoner
  9. Wearables
  10. Frituregryder

Om en stærk Black Friday ligefrem ødelægger julehandlen er et åbent spørgsmål, men forbrugeranalytiker Katrine Barslev vurderer, at handlen i december utvivlsomt bliver påvirket.  

“Et ugelangt og meget populært udsalg i dagene lige inden december vil naturligvis påvirke købekraften op til jul. Jeg forventer en afdæmpet handel sammenlignet med Black Friday, men dog stadig med mange gode tilbud, fordi butikkerne har for fyldte lagre. Forbrugertilliden er stadig lav, så det bliver interessant at følge udviklingen i december,” lyder det fra PriceRunners Katrine Barslev, som er fortrøstningsfuld, fordi dansk økonomi overordnet set står stærkt. 

* Alle tal, som refererer til undersøgelser, er foretaget af Nepa for PriceRunner i oktober 2023

Flere tal og analyser om danskernes forventede forbrug under julen kan fås ved henvendelse til: 
Katrine Barslev, forbrugeranalytiker
katrine.barslev@pricerunner.com
+45 30 22 15 78 

Om PriceRunner
PriceRunner er Nordens største pris- og produktsammenligningstjeneste med 3,7 millioner produkter hos 22.500 butikker i 25 forskellige lande. PriceRunner er en del af Klarna. 

Hos PriceRunner kan danskerne sammenligne produkter, priser, specifikationer, læse produkttests og se andre brugeres anmeldelser og anbefalinger af butikker og varer. 

PriceRunner er på forbrugernes side. Vi ejes ikke af nogen producenter, og vi er ikke afhængige af dem, butikker eller organisationer med interesse i at sprede partisk information. Vores mål er at hjælpe forbrugerne med at finde de bedste produkter til en bedre pris. Hver dag hjælper vi danskerne med at finde bedre og billigere produkter og samtidigt spare penge ved at bruge PriceRunners tjeneste. Om PriceRunner

Om PriceRunner PriceRunner er Nordens største pris- og produktsammenligningstjeneste. Vi har godt 200 medarbejdere i Danmark, Norge og Sverige. PriceRunner er ejet af Klarna. PriceRunners formål er at vejlede og hjælpe danskerne med at sammenligne produkter, priser, specifikationer, læse professionelle produkttests og se andre brugeres anmeldelser og anbefalinger af butikker og varer. PriceRunner er en helt uafhængig virksomhed, vi ejes ikke af nogen producenter, og vi er ikke afhængige af dem, butikker eller organisationer med interesse i at sprede partisk information. PriceRunner blev skabt for at hjælpe forbrugerne med at finde bedre og billigere produkter og samtidigt spare penge ved at bruge PriceRunners tjenester.


Kontakter

Katrine Barslev
Forbrugerekspert og kommunikationsansvarlig PriceRunner Danmark
Katrine Barslev

Relaterede medier