2024-03-20 07:00Pressemeddelelse

Priserne lige nu: Halvdelen af varer er billigere

Inflation påvirker priserneInflation påvirker priserne

Mobiltelefoner er blevet billigere, mens fodtøj er meget dyrere. PriceRunner har kigget på en lang række varer for at give en status midt i en tid, hvor mange venter spændt på besked om renter og inflation.

For at starte med det positive: Danske forbrugere har større tillid til den nuværende og fremtidige situation. Inflationen blev mere end halveret i 2023, og den seneste melding fra Danmarks Statistik viser, at inflationen i februar lå på 0,8%

Men samtidig har landets boligejere længe døjet med stigende renter og dermed store udgifter. Hvis man har blikket rettet mod verdens nationalbanker, så viser nye tal fra USA, at landets inflation landede på hele 3,2% i februar. 

Eftersom Danmark ikke er et ekkokammer, men i højeste grad påvirkes af makro-økonomiske forhold i andre lande, så er det interessant at se på, hvilke varer der egentlig er blevet billigere i løbet af de seneste 12 måneder - og hvilke der er blevet dyrere. 

Danmarks største prissammenligningstjeneste PriceRunner, der er ejet af Klarna, har lavet en opgørelse over samtlige kategorier på siden. Undersøgelsen er foretaget den 15 - 16. Marts og omhandler 3,9 millioner produkter fordelt på 354 kategorier. 

Det overordnede resultat viser, at rigtig mange af danskernes favoritvarer er blevet billigere det seneste år (februar 2023 - februar 2024), fortæller forbrugeranalytiker hos PriceRunner, Katrine Barslev.

“Ud af 354 kategorier er 52% faldet i pris det seneste år. Det er glædeligt, at priserne over en så bred kam falder. Det betyder, at danskerne sparer penge, og hvis de husker at sammenligne priser inden køb, har de i høj grad mulighed for at have en sund økonomi,” siger forbrugeranalytiker Katrine Barslev. 

Ifølge PriceRunners undersøgelse er mange priser faldet igen efter pristoppen i efteråret 2022, hvor inflation, krig i Europa, stop i forsyningskæderne og corona-pandemiens mange konsekvenser gjorde det meget svært for detailbranchen at forudsige situationen og få de rette varer på hylderne.

“Hvis vi sammenligner med 2022, hvor detailhandlen var ramt af en perfekt storm af mange uforudsete faktorer, ser billedet endnu bedre ud. Hele 61 % af alle varer er blevet billigere de seneste to år, siger forbrugeranalytiker Katrine Barslev. 

De mest populære varer
Også danskernes favoritvarer har undergået en forandring i priser det seneste år. Noget er bleVet dyrere, andet billigere. Den mest populære kategori, mobiltelefoner, er for eksempel blevet 9% billigere, mens den femte mest klikkede kategori, Sko, er blevet hele 27% dyrere. 

Top 5 populære varer

Mobiltelefoner er blevet 9% billigere

Legetøj er blevet 11% billigere

Høretelefoner er blevet 4% billigere

Parfumer er blevet 14% dyrere

Sko er blevet 27% dyrere

Dette er billigst og dyrest
Som nævnt er lidt mere end halvdelen af alle varer faldet i pris det seneste år. Det er blandt andet blevet billigere at købe senge, varmepumper og computertilbehør.
Se hele listen over de produkter, der er blevet meget billigere, herunder. 

Største prisfald de seneste 12 måneder: 

Ventilatorer 74,7%

Senge og madrasser 73,6%

Varmepumper 67,8%

Fliser og klinker 66,7%

Støvsugertilbehør 63,4%

Computertilbehør 51,4%

Terrassebrædder 50,6%

Lydkort 49,6%

Indeklima 40,9%

Trailere 32,4%

PriceRunners undersøgelse viser dog samtidigt, at næsten halvdelen, 48% af alle varer, er blevet dyrere det seneste år. 

Det drejer sig især om byggematerialer, gamingspil, møbler og forskellig slags elektronik. Se hele listen over de produkter, der er steget mest i pris, herunder. 

Største prisstigninger de seneste 12 måneder: 

Xbox spil 228,5%

Firewalls 109,7%

Mursten og mørtel 103,2%

Tasker 87,7%

Operativsystem 78,6%

Nintendo DS spil 61,1%

Dreamcast spil 59,8%

Spabade & vildmarksbade 47,4%

Cykler 46,7%

Golf 44,9%

For flere detaljer og yderligere information – kontakt:
Katrine Barslev, forbrugeranalytiker

katrine.barslev@pricerunner.com
+45 30 22 15 78 

 Om PriceRunner

PriceRunner er Nordens største pris- og produktsammenligningstjeneste med 3,9 millioner produkter hos 22.500 butikker i 25 forskellige lande. PriceRunner er en del af Klarna. 

Hos PriceRunner kan danskerne sammenligne produkter, priser, specifikationer, læse produkttests og se andre brugeres anmeldelser og anbefalinger af butikker og varer. 

PriceRunner er på forbrugernes side. Vi ejes ikke af nogen producenter, og vi er ikke afhængige af dem, butikker eller organisationer med interesse i at sprede partisk information. Vores mål er at hjælpe forbrugerne med at finde de bedste produkter til en bedre pris. Hver dag hjælper vi danskerne med at finde bedre og billigere produkter og samtidigt spare penge ved at bruge PriceRunners tjeneste. 


Kontakter

Katrine Barslev
Forbrugerekspert og kommunikationsansvarlig PriceRunner Danmark
Katrine Barslev

Relaterede medier