2022-09-05 12:15Pressemeddelelse

Hele listen: Her er varerne, som er blevet dyrere

Dyrere varerDyrere varer

Mange priser brager op, og PriceRunner har taget temperaturen på en række produkter. Nogle varegrupper trækker de samlede priser voldsomt op. Det er dog langtfra alt, som er blevet dyrere, nogle varer er derimod faldet i pris. Se hele listen her. 

Mad, el, brændstof og gas stiger stadig i pris og trækker de samlede priser voldsomt op. Inflationen steg i juli til 9,6%, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er den højeste målte inflation i Danmark. 

Nye tal fra PriceRunner viser, at det ikke blot er fødevarer og energi, som stiger i pris. Også en række forbrugsgoder er blevet dyrere i løbet af 2022. 

Et kig på de 100 mest populære produktkategorier viser, at gennemsnitsprisen på 84 af dem er steget siden august 2021. 
I gennemsnit er alt blevet 11% dyrere det seneste år. 

Prisstigningerne gælder især for mange tekniske produkter såsom digitalkameraer (46,9%), tablets (37,9%), medieafspillere (21,3%) og routere (17,7%).
Også elektroniske produkter til husholdningen såsom komfurer (21,2%), robotplæneklippere (19,9%) og Smart home (13,6%) er blevet dyrere. 

Den største højdespringer er dog træpiller, træbriketter og brænde, som er blevet hele 82,2% dyrere siden august 2021. Prisstigningen kan kobles direkte sammen med krigen i Ukraine, siger forbrugeranalytiker hos PriceRunner Katrine Barslev. 

"Truslen om en lang, kold vinter har fået danskerne til at hamstre træpiller og brænde til opvarmning af hjemmet, og den store efterspørgsel har skruet priserne op. De højere priser på elektronik er et efterslæb fra Corona-tiden, hvor mange fabrikker i Asien var lukkede, hvilket skabte problemer for leverandørerne. Der er stadig visse problemer med levering af især microchips, og det påvirker priserne," siger Katrine Barslev. 

Dette kan fås billigere

Mens nogle produktpriser har været på voldsom himmelflugt, er der for andre produkter tale om relativt små prisændringer. Samtidig står prisen på 16 produktkategorier enten stille eller er ligefrem blevet billigere.

“Der er utroligt meget snak om stigende priser, og vi vil gerne bidrage til en konstruktiv debat, som ikke skræmmer danskerne. Nogle varer er helt rigtigt blevet dyrere, men det er bemærkelsesværdigt, at visse varer samtidig er faldet i pris. Så der er ingen grund til at tro, at alt er dyrere nu,” siger forbrugeranalytiker hos PriceRunner Katrine Barslev.  

Tallene stemmer godt overens med danskernes syn på, hvilke produkter der er steget i pris. I en undersøgelse foretaget af YouGov for PriceRunner siger 20%, at de har bemærket prisstigninger på Teknik og elektronik, mens 18% har bemærket, at Indretning og ting til hjemmet er steget i pris.

Kun 8% siger, at de ikke har bemærket nogle prisstigninger. 

"Mange danskere er opmærksomme på, at især tekniske produkter og elektronik er blevet dyrere. Det ser vi ganske korrekt i statistikken. Dog er der også nogle produkter, som ikke er blevet dyrere, det gælder for eksempel pudsigt nok brændeovne og pejse, som kan fås på tilbud mange steder til et prisfald på -29% og varmepumper som er faldet i pris med -28%. Det vil glæde de mange husstande, som leder efter alternativ opvarmning til vinter," siger forbrugeranalytiker hos PriceRunner Katrine Barslev.

Størst prisfald på disse produkter: 
1. Fjernstyret legetøj -55%
2. VVS Artikler -53%
3. Jagt -44% 
4. Pejse -29%  
5. Varmepumper -28% 
6. Undertøj -28%
7. Byggeri tilbehør -27%
8. Camping -26% 
9.  Fiskeri -23%
10. Ure -22%

Flere vil sammenligne priser inden køb

Danskerne er kendt som et prisbevidst folkefærd, som gerne kigger i tilbudsaviser og venter på de store sommer- og juleudsalg samt Black Week i november. 

I YouGov-undersøgelsen svarer 48%, at de specifikt går efter udsalgsvarer, når de handler. Det tal kommer til at stige i den kommende tid, tror forbrugeranalytiker Katrine Barslev. 

"Danskerne er helt naturligt meget prisbevidste, og mange er vilde med udsalg og nedsatte varer. Kun 7% procent siger, at de aldrig handler online, og statistikken fortæller os, at stort set alle aldre og danskere fra samtlige regioner ser fordelene ved at gøre deres indkøb online. Eksempelvis udgjorde besøgende over 65 år 20% procent af alle besøg hos PriceRunner fra januar-juli. Endnu flere vil shoppe rundt i søgen efter de billigste og bedste produkter i takt med den stigende inflation," vurderer Katrine Barslev. 

Tallene i undersøgelsen er trukket den 1. september og er en YoY undersøgelse, som dækker prisforskelle mellem august 2022 og august 2021. Kontakt forbrugeranalytiker Katrine Barslev på 3022 1578 for flere oplysninger og tal. Om PriceRunner

Om PriceRunner PriceRunner er Danmarks største pris- og produktsammenligningstjeneste med 2,8 millioner produkter hos 9.100 butikker i 25 forskellige lande. Vi har godt 200 medarbejdere i Danmark, Norge og Sverige. PriceRunner er ejet af Klarna. Hver måned bruges vi af forbrugere, som vil sammenligne produkter, priser, specifikationer, læse professionelle produkttests og se andre brugeres anmeldelser og anbefalinger af butikker og varer. PriceRunner er en helt uafhængig virksomhed, vi ejes ikke af nogen producenter, og vi er ikke afhængige af dem, butikker eller organisationer med interesse i at sprede partisk information. Vores mål er at hjælpe forbrugerne med at finde de bedste produkter til en bedre pris. Hver måned hjælper vi forbrugere med at finde bedre og billigere produkter og samtidigt spare penge ved at bruge PriceRunners tjenester.


Kontakter

Katrine Barslev
Forbrugerekspert og kommunikationsansvarlig PriceRunner Danmark
Katrine Barslev

Relaterede medier