2020-11-26 06:35Pressemeddelelse

Priserne er sat op før Black Friday

Black Friday 2020 - 1 af 10 produkter steget i pris

En aktuel analyse af priserne på 30.000 af de mest populære produkter i de danske online butikker afslører, at priserne er blevet sat op i perioden frem til Black Friday 27. november.

Black Friday 2020 - 1 af 10 produkter steget i pris

Priserne er samlet steget med 1,8% (dette tal inkluderer såvel stigninger og fald i butikkernes priser)

Butikkerne forbereder sig til Black Friday og julehandlen ved at sætte priserne op på en række produkter for derefter at kunne sætte dem ned, og give forbrugerne indtryk af at der er mange gode tilbud på Black Friday, siger Martin Andersen, prisekspert og direktør for sammenligningstjenesten PriceRunner.

Omfattende prisanalyse

PriceRunner har siden 11. september 2020 fulgt priserne på 30.000 produkter i de 50 største onlinebutikker i Danmark. Alle priser er blevet registreret hver dag og frem til 19. november for at give et billede af hvad der sker med priserne på de mest populære produkter frem til et stort udsalg som Black Friday.

13% af produkterne er steget med mere end 10% i pris siden 11. september, og de er i gennemsnit steget med 37%.

Vi ser altså at 1 ud af 10 produkter i gennemsnit er steget med 37% i pris siden 11. september og frem mod Black Friday. Det indikerer, at der er en del falske tilbud i udsigt på Black Friday udsalget, siger Martin Andersen.

Tidligere analyser af udsalgspriser i Danmark har afsløret at mellem hvert tredje og fjerde af udsalgstilbuddene er falske tilbud, og det er meget almindeligt at vi ser et større antal varer på udsalg, hvor tilbudspriserne er falske.

Et falsk tilbud er et tilbud, der ser godt ud og lokker med stor rabat, men hvor prisen bare ikke er et godt tilbud, fordi varen før udsalget er blevet sat op i pris for efterfølgende at blive sat ned i pris igen.

Det bliver nemt for forbrugerne at gå i tilbudsfælden under Black Friday udsalget, når vi allerede nu kan se at 7 ud af 10 butikker har brugt tiden frem til udsalget på at sætte priserne op. Vi kommer til at se mange falske tilbud på Black Friday, siger Martin Andersen, direktør PriceRunner.

 • I 2019 var det 14% af alle produkter, der i gennemsnit var steget med 29%.
 • I 2018 var det 11% af alle produkter, der i gennemsnit var steget med 44%.
Her er priserne sat mest op

Black Friday - produkter sat mest op i pris

Her er der flest produkter, der er steget i pris

Black Friday - Flest produkter sat op i pris

Oversigten giver et klart billede af hvor der vil komme mange produkter på Black Friday udsalg, hvoraf en del af tilbuddene vil være falske tilbud.

Her kommer der mange udsalgstilbud:
 1. Sko
 2. Børnesko
 3. TV
 4. Parfumer
 5. Børnetøj
 6. Børneværelse
 7. Brugskunst
 8. Hygiejneartikler
 9. Køkkenudstyr
 10. Køkkenmaskiner & Foodprocessorer
 11. Indbygningsovne
 12. Vaskemaskiner
 13. Opvaskemaskine
 14. Computermus
 15. Tørretumblere
 16. Elektriske tandbørster
 17. Kogeplader
 18. Autostol
 19. Barbermaskiner & Trimmere
 20. Maling
Prisstigninger er ikke ulovlige

Der er ikke noget forkert i at forhøje priserne. Det kan være et spørgsmål om udbud og efterspørgsel, ændring i indkøbspriser eller højere omkostninger. Men indenfor en række produktkategorier kan vi se at priserne stiger uforholdsmæssigt meget. Vi har en mistanke om at en del af disse produkter kommer på Black Friday udsalg som det vi kalder falske tilbud, siger Martin Andersen.

Falske tilbud i stigning

Det er ikke noget nyt fænomen med stigende priser frem til et udsalg – og dermed en større andel af falske tilbud.

I 2018 viste PriceRunners statistik at 11% af butikkernes varer var sat op i pris med gennemsnitligt 44%.

I 2019 er dette tal 14% af alle produkter, der i gennemsnit er sat op med 29%.

Black Friday - Falske tilbud

I 2019 var 1 ud 4 Black Friday tilbud falske tilbud, hvor prisen i perioden op til Black Friday var sat op med mere end 10% for derefter at blive sat ned på udsalgsdagen.

Her kommer de bedste rabatter i 2020

En analyse af priserne på Black Friday i 2019 viser, at det var spil til PlayStation 4, der var sat mest ned i pris. 

Black Friday rabatter

En analyse gennemført af PriceRunner der bygger på priserne fra 12.620 af de mest populære produkter, som danskerne kunne købe online i 6 måneder før Black Friday og seks måneder efter, viser at 17% af alle produkter rammer deres laveste pris på Black Friday i løbet af 12 måneders perioden (6 måneder før og 6 måneder efter Black Friday).

Dvs. at de bliver ikke billigere hverken før eller efter.

Konklusionen er derfor at Black Friday reelt er et stort udsalg.

38,5% af alle produkter er billigst på Black Friday sammenlignet med de foregående 6 måneder.

Her er en oversigt over de produktkategorier, der har den højeste andel af produkter, der når deres laveste pris på Black Friday. Cykler er det produkt, det allerbedst kan betale sig at købe på Black Friday. 3 ud af 4 cykler er billigst at købe på Black Friday udsalget.

Black Friday - Størst andel af tilbud

Se mere om Black Friday og få de vigtigste faktaOm PriceRunner

PriceRunner er den største uafhængige pris og produkt sammenligningstjeneste i Danmark med mere 1,7 millioner produkter. Vi sammenligner priser fra 9.000 butikker i 27 lande, der alle leverer til Danmark. PriceRunner har samlet mere end 10 millioner besøg om måneden i de tre lande, som vi opererer i. Vi hjælper millioner af forbrugere til at finde bedre produkter og samtidigt spare penge gennem køb til billigste pris. På PriceRunner kan du sammenligne produkter, priser, specifikationer, læse professionelle produkttest og brugeranmeldelser af produkter og butikker. Virksomheden har 150 ansatte på kontorerne i Stockholm, Sverige og Nykøbing Falster, Danmark.


Kontakter

Martin Andersen
Direktør
Martin Andersen