2020-08-13 08:43Pressemeddelelse

Høje priser på mundbind

Høje priser på mundbind

8,15 kroner.

Det er gennemsnitsprisen for et mundbind købt i en af de mange danske onlinebutikker, der sælger mundbind. 

PriceRunner har tirsdag 11. august lavet en analyse af de aktuelle priser på de type 1 og type 2 engangs-mundbind, der kan købes. Alle mundbind er CE mærkede.

Efterspørgslen på mundbind er helt enorm lige nu. Vi har registreret en eksplosiv stigning i danskere, der er på jagt efter mundbind i danske butikker. De ti første dage i august er butikkerne blevet løbet over ende. Trafikken er lige nu 10 gange højere end den var tilbage i marts og april, da danske forbrugere for alvor begyndte at købe mundbind, siger Martin Andersen, direktør for PriceRunner.

Martin Andersen, Head of Sales PriceRunner

PriceRunner er Danmarks største sammenligningstjeneste.

Prisanalysen afslører store prisforskelle på markedet.

27 mundbindsprodukter, der aktuelt kan købes i danske online butikker, er blevet sammenlignet i analysen.

Omregnet til stykpris koster billigste mundbind 3,98 kroner, mens dyreste mundbind ender på 15,62 kroner. Det giver en gennemsnitspris per mundbind på 8,15 kroner. Laveste stykpris er aktuelt 3,98 kroner. Typisk sælges mundbind i kasser med 50 styk.

Martin Andersen kommenterer prisanalysen på denne måde:

Lige nu er prisniveauet alt for højt. Det er vores vurdering, at stykprisen for mundbind minimum er omkring dobbelt så høj, som den bør være. Selv om den store efterspørgsel har betydet, at butikkerne har købt store partier mundbind hjem, så er priserne ikke faldet endnu.

Sammenlignet med lande som Sverige, Tyskland og Storbritannien ligger de danske priser på mundbind i top. Gennemsnitsprisen i Sverige er 7,38 kroner, mens den er markant lavere i såvel Tyskland og Storbritannien.

De danske mundbind er pt 153,5% dyrere end i Sverige, 255,4% dyrere end i Storbritannien og 1321,4% dyrere end i Tyskland – hvis man køber til den laveste pris.

I gennemsnitsprisen er forskellen mindre. Her er Danmark 7,4% dyrere end Sverige, 122,7% dyrere end Storbritannien og 81,5% dyrere end Tyskland.

Det koster et mundbind

Stort prisspænd

Mundbindsmarkedet I Danmark er eksploderet på få uger. I takt med at debatten om brud af mundbind tog fart i midten af juli steg efterspørgslen dramatisk i butikkerne. Søgningen efter mundbind online blev på få dage 3-doblet.

PriceRunners analyse af priserne viser, at der fortsat er et ret stort prisspænd på identiske produkter. I gennemsnit er der 22% i forsmellem højeste og laveste pris på samme produkt.  Og endnu større forskel i prisen på de mange forskelle mundbind, der kan købes.

Den øgede konkurrence om at sælge mundbind ikke helt er slået igennem på priserne endnu. Forhåbentligt vil vi opleve, at i takt med at vi ser detailhandlen sælger mundbind, så vil vi stille og roligt se priserne falde til et mere rimeligt niveau og  nærme sig hinanden, siger Martin Andersen.

Dyrt for familie af bruge mundbind

Aktuelt er der i seks kommuner krav om brug af mundbind i den kollektive trafik samt i storcentre. En række uddannelsesinstitutioner har ligeledes meldt ud, at de studerende skal bruge mundbind. Statsminister Mette Frederiksen har antydet, at et nationalt krav om brug af mundbind i den offentlige trafik ikke kan udelukkes.

Med den høje gennemsnitspris på mundbind koster det en dansk familie bestående af to voksne og to børn, der hver bruger 3 mundbind om dagen i 24 dage (hverdage plus 4 weekenddage) i gennemsnit 2348 kroner om måneden.

Hvis familien vælger at købe til de aktuelt laveste priser, bliver den samlede pris 1146 kroner. Hvis familien i stedet køber de dyreste mundbind, ender den samlede udgift på 4500 kroner.

De høje priser slår for alvor hårdt i familiebudgettet, og derfor er det afgørende at priserne kommer ned i et andet niveau, så det ikke bliver et spørgsmål om økonomi at bruge mundbind, når vi bruger den kollektive trafik, siger Martin Andersen.

Gennemsnitsprisen for en enkeltperson er 587 kroner om måneden. Ved billigste stykpris koster det 287 kroner, mens ved dyreste stykpris koster det 1125 kroner om måneden.

Pris for mundbind per familie

Mundbindsindekset stiger eksplosivt

Mundbind er det mest søgte produkt i Danmark med en eksplosiv stigning de seneste tre uger. Det viser PriceRunners Mundbindsindeks, der er en opgørelse af antallet af søgninger på PriceRunner efter mundbind.

Mundbinds indeks stiger

Indeks 100 er antallet af søgninger efter mundbind i januar 2020. Det aktuelle indeks for august 2020 forventes at ende i rekordhøje 2796 – eller næsten 300 gange højere end i januar.

(forbehold for prisændringer siden tirsdag 11. august 2020)Om PriceRunner

PriceRunner er den største uafhængige pris og produkt sammenligningstjeneste i Danmark med mere 1,7 millioner produkter. Vi sammenligner priser fra 8.000 butikker i 27 lande, der alle leverer til Danmark. PriceRunner har samlet mere end 10 millioner besøg om måneden i de tre lande, som vi opererer i. Vi hjælper millioner af forbrugere til at finde bedre produkter og samtidigt spare penge gennem køb til billigste pris. På PriceRunner kan du sammenligne produkter, priser, specifikationer, læse professionelle produkttest og brugeranmeldelser af produkter og butikker. Virksomheden har 130 ansatte på kontorerne i Stockholm, Sverige og Nykøbing Falster, Danmark.


Kontakter

Martin Andersen
Direktør
Martin Andersen