2019-12-11 09:24Pressemeddelelse

Guide til sikker julehandel på nettet

Ny på nettet?

Usikker på hvordan du undgår at blive fuppet?

Her er de ti gode råd til et sikkert køb af julegaver på nettet.

Udgangspunktet er at du som forbruger er godt sikret på nettet, og online handel er sikkert. For det meste, da der desværre også er en del faldgruber samt mange ”fupsider”, der snyder forbrugerne med lidt for gode og kreative tilbud.

Det er som udgangspunkt sikkert at handle online, og du kan derfor trygt købe julegaverne på nettet, siger Martin Andersen, der er direktør for PriceRunner

PriceRunner er Danmarks største produkt- og prissammenligningstjeneste.

PriceRunner har sammensat denne 10-punkts juleguide til sikkert gavekøb på nettet.

1. Sammenlign pris før du køber

Det er en grundregel, der gælder for alt køb på nettet og i de fysiske butikker.

Brug en prissammenligningstjeneste som PriceRunner til at sammenligne prisen på det produkt, du gerne vil købe.

Der er altid penge at spare ved at handle der, hvor varen er billigst. I gennemsnit er der altid 30 % at spare ved at handle i billigste butik fremfor den dyreste.

Hold øje med rabatkoder, tjek for udsalg, er prisen faldende og er der et billigere alternativ.

2.Tjek webshoppen – især hvis den er udenlandsk og du ikke har handlet der før

Du kan sikre dig mod useriøse netbutikker og bedrageriske hjemmesider ved at tjekke siden igennem, før du køber noget i butikken eller giver dine personlige oplysninger fra dig.

  • Tjek om sælgeren giver tilstrækkelige oplysninger om sig selv – herunder en fysisk adresse
  • Tjek om der er tydelige oplysninger om priser samt salgs- og leveringsbetingelser
  • Tjek at betalingen foregår over en krypteret forbindelse
  • Undersøg om butikken er tilknyttet en mærkningsordning, der sikrer dig dine rettigheder
  • Søg på butikkens navn på internettet for at se andre forbrugeres erfaringer. Brug Trustpilot eller andre anmeldelsessider
3.Brug din sunde fornuft – er tilbuddet for godt til at være sandt?

Vi leder altid efter et godt tilbud. Ofte finder vi et par mærkevare sko eller tøj til en markant billigere pris end andre steder, når vi søger rundt på nettet via Google.  Det er fristende at falde for gode tilbud, når en mærkevare lige pludselig kun koster det halve af hvad den normalt koster.

Brug din sunde fornuft og spørg dig selv om det nu også er sandt.

Hvad det desværre sjældent er.

4. Du kan (næsten) altid fortryde dit køb

Når du handler på nettet i Danmark eller i et andet EU-land, har du 14 dages fortrydelsesfrist.

Din fortrydelsesfrist starter først, når du har modtaget varen. Den dag du modtager varen eller foretager bestillingen, tæller ikke med i de 14 dage.

Hvis du fortryder et køb af en vare, før varen er leveret til dig, kan du meddele sælgeren, at du alligevel ikke ønsker varen leveret.

5.Tjek webshoppens bytteregler ved jul

Som forbruger har du altid mindst 14 dage til at fortryde et køb, når du handler på nettet. Men hvis gavemodtageren skal kunne bytte gaven efter jul, er det ikke tilstrækkeligt, hvis gaven er købt i oktober, november eller for den sags skyld i starten af december.

Rigtig mange webshops tilbyder, ligesom de fysiske butikker, udvidet bytteservice helt ind i januar, men det er ikke et krav. Du bør derfor altid tjekke, hvad netbutikken skriver om julegavebytning, inden du køber. Det gør livet meget nemmere for modtageren.

6. Sikker betaling

Når du betaler med dit Dankort kan du også få pengene tilbage ved bankens hjælp, hvis der går noget galt med dit køb.

Told, moms og afgifter ved handel i udlandet – se efter hvor siden hører hjemme. Siden kan være på dansk, men hjemmehørende i Kina. Det udløser altid en ekstraregning til told og moms ved levering.

7. Reklamation og garanti

Reklamationsret: Går en vare i stykker mindre end 2 år efter købet, kan du klage til butikken. Det samme gælder, hvis du opdager, at varen mangler funktioner eller er udstyret anderledes, end du blev lovet eller havde grund til at forvente ved købet.

Butikken er forpligtet til at afhjælpe fejl eller mangler, der ikke er selvforskyldte, men var til stede på købstidspunktet, uden ekstra udgifter eller besvær for dig.

Garanti:

En garanti er en ekstra service, som en forhandler eller producent vælger at yde på et bestemt produkt, produktgruppe eller alle varer. Den er altså frivillig, og du kan ikke forvente, at der følger en garanti med en hvilken som helst vare, du køber.

Garantien skal stille dig væsentligt bedre end købeloven, så den fungerer som et supplement til dine lovbestemte rettigheder. Fx kan en garanti forlænge klagemuligheden ud over de lovbestemte 2 år eller dække defekter, som ikke er omfattet af reklamationsret.

8. Find det rigtige produkt

Brug PriceRunner som dit produktkatalog og søg efter det som du gerne vil finde eller lade sig inspirere af. I alle produktkategorier er der oprettet en række filtre, som du meget enkelt kan bruge til at finde frem til det rette produkt, der opfylder de krav, du måtte have til det søgte produkt.

Tjek i samme øvelse om produktet er lager, hvilken leveringstid der er på produktet og hvad produktet tidligere har kostet.

9. Åbn altid pakken med det samme

Det er aldrig en god ide at vente for længe med at åbne pakken fra webshoppen. Også selvom du først skal give den som gave et par måneder senere. Det er der to gode grunde til.

For det første undgår du at stå den 23. december med en forkert vare, du ikke kan nå at ombytte, og for det andet står du bedre i tilfælde af en eventuel fejl eller defekt ved varen.

Jo før man reklamerer over en defekt vare, des nemmere er det nemlig at bevise, at varen var i stykker fra starten. Har du haft det nye strygejern til tante Olga stående i to måneder, giver du webshoppen mulighed for at hævde, at du selv er skyld i defekten.

Derudover er det altid en god ide at gemme emballagen i tilfælde af en reklamationssag. Mærker, stød og ødelagte hjørner kan nemlig give en indikation af, om pakken har fået en lidt hårdhændet medfart under transporten.

10.Tjek gyldigheden af gavekort

Oplevelsesgavekort og gavekort generelt er blevet en populær julegaveide. Giver du et gavekort, er det dog vigtigt at være opmærksom på, hvor længe det er gyldigt. Der er ikke nogen specifik regel for, hvor lang løbetid et gavekort skal have, men fristen må ikke være ”urimeligt kort”.

Det bliver som regel tolket som minimum seks måneder, hvis gavekortet lyder på en bestemt ydelse. Dog skal du altid oplyses om udløbsfristen, ligesom den skal fremgå af gavekortet for at være gældende. Er der ikke oplyst en udløbsdato, er gavekortet gyldigt i tre år.

Læs mere om tryg onlineshopping 

God julehandel.


Emner: Jul

Om PriceRunner

PriceRunner er den største uafhængige pris og produkt sammenligningstjeneste i Danmark med mere 1,1 millioner produkter. Vi sammenligner priser fra 7.400 butikker i 27 lande, der alle leverer til Danmark. PriceRunner har samlet mere end 10 millioner besøg om måneden i de fire lande, som vi opererer i. Vi hjælper millioner af forbrugere til at finde bedre produkter og samtidigt spare penge gennem køb til billigste pris. På PriceRunner kan du sammenligne produkter, priser, specifikationer, læse professionelle produkttest og brugeranmeldelser af produkter og butikker. Virksomheden har 130 ansatte på kontorerne i Stockholm, Sverige og Nykøbing Falster, Danmark.


Kontakter

Martin Andersen
Direktør
Martin Andersen