2023-10-17 10:02Pressemeddelelse

Efterårets prognose fra danske e-handlere: Ekstraordinære prishug

E-handelsindex Q3 2023E-handelsindex Q3 2023

Den digitale handel klarer sig godt og gearer op til efterårets største handelsbegivenhed. Positive toner fra PriceRunners E-handelsindex viser, at Black Friday bliver længere og større i år, men konkurrencen om forbrugernes opmærksomhed skærpes. 

Den Klarna-ejede sammenligningstjeneste PriceRunner offentliggør resultaterne af deres seneste E-handelsindex, en kvartalsundersøgelse blandt 109 danske e-handlere. Indekset præsenterer en bemærkelsesværdig stigning og positive tendenser i e-handelssektoren.

I tredje kvartal ligger E-handelsindexet på 57,4, hvilket markerer en betydelig opadgående bevægelse fra andet kvartal, hvor resultatet lå på 51,7. Indekset dækker over de digitale butikkers syn på indeværende kvartal, sammenligning med sidste år og deres fremtidstro. 

"Den positive tendens kan i høj grad tilskrives e-handlernes øgede fremtidstro, som har været støt stigende det seneste år. På et år er indekset gået betydeligt op efter et historisk lavpunkt. Efter år med pandemi, krig og inflation meldes der nu om normale tilstande fra e-handelsbranchen," siger forbrugeranalytiker hos PriceRunner, Katrine Barslev.  

Optimisme omkring Black Friday præger e-handelslandskabet
Black Friday er lige om hjørnet, og mange butikker, både fysiske og digitale, er uden tvivl ved at gøre klar til årets største udsalg. Mere end hver tredje e-handler (38%) tror, at årets Black Friday vil blive større og mere betydningsfuld end tidligere. Black Friday er den årlige shoppingbegivenhed, der traditionelt afholdes dagen efter Thanksgiving i USA, og som er blevet et globalt fænomen. Det er en dag, hvor forbrugerne kan forvente ekstraordinære tilbud og rabatter på et bredt udvalg af varer og tjenester.

Halvdelen af e-handlerne forventer, at Black Friday i år vil have samme omfang som sidste år. Dette er gode nyheder for forbrugerne, der kan se frem til en dag med attraktive tilbud og muligheden for at spare betydeligt.

“De kommende måneder med Black Friday og julehandlen er ekstremt vigtige for dansk onlinehandel. Det er nu, de henter størstedelen af årets salg hjem. Derfor er alle sejl sat til, og vi vil se mere aggressiv markedsføring og større budgetter lagt på at positionere sig inden Black Friday i november,” vurderer forbrugeranalytiker hos PriceRunner, Katrine Barslev. 

Farvel til Black Friday - goddag til Black Week
For 30% af e-handlerne er Black Friday en uundværlig faktor for at opnå deres årlige salgsmål. Samtidig forventer 27%, at konkurrencen vil være skærpet i forhold til det sædvanlige niveau. Det tyder på, at e-handlere er godt forberedte på den intense aktivitet, der følger med denne shoppingbegivenhed.

Black Week vinder stærkt frem og overhaler gradvist den traditionelle Black Friday. I år har næsten en tredjedel af e-handlerne planlagt at have kampagner og tilbud hele ugen, og 9% har endda udvidet dette til hele november måned. Kun 14% koncentrerer sig udelukkende om selve fredagen den 24. november.

“Vi er ved at vinke farvel til Black Friday og kan i stedet byde velkommen til Black Week. Vi har de seneste år set, at udsalget bliver længere, hvilket er en fordel ikke blot for butikkerne, men også for forbrugerne, som har bedre tid til at finde de gode tilbud og sammenligne priserne for at sikre sig den bedste pris,” siger forbrugeranalytiker Katrine Barslev. 

Katrine-Barslev_02

Blandede forventninger til Black Friday og julehandlen
28% af e-handlere mener, at Black Friday kan have en negativ indvirkning på julehandlen ved at 'kannibalisere' på den. Dette afspejler en nuanceret holdning til, hvordan disse to vigtige handelsperioder interagerer.

Kun 23% af e-handlerne oplever en lavere interesse for Black Friday blandt danskerne, hvilket indikerer, at denne begivenhed stadig har stor betydning i befolkningens bevidsthed.

En interessant tendens er, at hver tredje e-handler siger, at de slet ikke deltager under Black Friday i år. De ønsker i stedet at fordele deres udsalg og kampagner ud over hele året. 

Om PriceRunners E-handelsindex
E-handelsindeksundersøgelsen er udført af PriceRunner i samarbejde med YouGov. Indexet er baseret på data fra en kvartalsvis online undersøgelse foretaget af YouGov blandt udvalgte onlinebutikker på PriceRunner. Undersøgelsen har til formål at følge udviklingen i dansk e-handel gennem et index, der samlet består af tre elementer:

  • Tendensen: Hvordan bedømmes udviklingen i onlinesalget i seneste kvartal i forhold til forrige kvartal

  • Øjebliksbillede: Hvordan oplever onlinebutikkerne e-handelen i dag

  • Fremtidig tendens

  • En vurdering af, hvordan onlinesalget vil udvikle sig i løbet af de næste 12 måneder

Om undersøgelsen 3. kvartal 2023
Undersøgelsen er gennemført af opinions- og markedsundersøgelsesvirksomheden YouGov. I perioden 19. september - 1. oktober  gennemførtes sammenlagt 109 interviews digitalt med danske online butikker. PriceRunner skænker en gave på 100 kr. til Børnecancerfonden for hvert gennemført interview.

For yderligere information – kontakt:
Katrine Barslev, forbrugeranalytiker

katrine.barslev@pricerunner.com
+45 30 22 15 78 

Om PriceRunner
PriceRunner er Nordens største pris- og produktsammenligningstjeneste med 3,7 millioner produkter hos 22.500 butikker i 25 forskellige lande. PriceRunner er en del af Klarna.

PriceRunner hjælper forbrugerne med at finde de bedste tilbud og priser på et bredt udvalg af produkter og tjenester online. Med omfattende data og avancerede teknologier gør PriceRunner det nemt for forbrugerne at træffe informerede beslutninger om deres onlinekøb. Vi har godt 200 medarbejdere i Danmark, Sverige og Norge. 

PriceRunner er en helt uafhængig virksomhed, vi ejes ikke af nogen producenter, og vi er ikke afhængige af dem, butikker eller organisationer med interesse i at sprede partisk information. Vores mål er at hjælpe forbrugerne med at finde de bedste produkter til en bedre pris. Hver måned hjælper vi forbrugere med at finde bedre og billigere produkter og samtidigt spare penge ved at bruge PriceRunners tjeneste. Om PriceRunner

Om PriceRunner PriceRunner er Nordens største pris- og produktsammenligningstjeneste. Vi har godt 200 medarbejdere i Danmark, Norge og Sverige. PriceRunner er ejet af Klarna. PriceRunners formål er at vejlede og hjælpe danskerne med at sammenligne produkter, priser, specifikationer, læse professionelle produkttests og se andre brugeres anmeldelser og anbefalinger af butikker og varer. PriceRunner er en helt uafhængig virksomhed, vi ejes ikke af nogen producenter, og vi er ikke afhængige af dem, butikker eller organisationer med interesse i at sprede partisk information. PriceRunner blev skabt for at hjælpe forbrugerne med at finde bedre og billigere produkter og samtidigt spare penge ved at bruge PriceRunners tjenester.


Kontakter

Katrine Barslev
Forbrugerekspert og kommunikationsansvarlig PriceRunner Danmark
Katrine Barslev

Relaterede medier